Beleggingsfonds

Een beleggingsfonds is als het ware een grote pot geld waarin vermogen van beleggers wordt samengevoegd. Met dit vermogen worden beleggingen aangekocht zoals aandelen, obligaties, valuta of andere financiele waarden. Het beheer van de beleggingen wordt gedaan door een fondsbeheerder.

Omdat een beleggingsfonds vaak een groot vermogen heeft, kunt u als individuele belegger profiteren van de grote spreidingsmogelijkheden die een beleggingsfonds heeft, ook als u maar een klein bedrag wil beleggen. Door spreiding van de beleggingen wordt de invloed van een slecht presterende belegging binnen het fonds beperkt.

Beleggingsfondsen zijn er veel verschillende soorten, hieronder leggen we een aantal veelvoorkomende soorten uit:

Aandelenfondsen: een aandelenfonds belegt zoals de naam al doet vermoeden uitsluiten in aandelen. Een dergelijk beleggingsfonds richt zich vaak op een bepaalde regio (China, Europa, VS etc.) of een bepaalde sector zoals bijvoorbeeld ICT, financieel, telecom etc.

Obligatiefondsen: obligatiefondsen investeren alleen in obligaties. Maar ook hierin is vaak een bepaald thema in te herkennen, bijvoorbeeld alleen high-yield obligaties, bedrijfsobligaties, staatobligaties, obligaties van een bepaalde sector of regio’s.

Vastgoedfondsen: vastgoedfondsen investeren in onroerende goederen, zoals kantoorpanden, winkelcentra of woningen of in aandelen van vastgoedgerelateerde bedrijven zoals, unibail rodamco, werelhave, maar ook niet beursgenoteerde bedrijven kunnen onderdeel uitmaken van de portefeuille. Ook bij deze fondsen richt de beheerder zich vaak op een bepaalde sector, regio of een mix van beide.

Mixfondsen: een mixfonds combineert een aantal beleggingsvormen met elkaar. Zo kan een fonds bijvoorbeeld bestaan uit aandelen, obligaties en spaartegoeden. Per mixfonds kan de verdeling van de verschillende beleggingsvormen verschillen.

Reacties zijn gesloten.