Call optie

Call optie
Met een call optie heeft u het recht om gedurende een bepaalde vastgestelde periode een onderliggende waarde te verkopen.

Voorbeeld
U koopt een call optie Ahold september 2013 met als uitoefenprijs € 8=, de prijs van de put optie is € 1,=. Dit betekend dat u tot december 2012 100 aandelen KPN mag verkopen voor € 8,=.

Dit voorbeeld brengt ons bij de manieren waarop u een call optie kunt gebruiken.

Kopen call optie
Als u een call optie koopt dan speculeert u op een stijgende koers van de onderliggende waarde. Als de koers voor december 2013 stijgt tot € 10,= dan is de waarde van uw call optie € 2,=, dit houdt een winst van maar liefst 100% in. Blijft de koers echter € 8,= of lager dan zal uw call optie waardeloos aflopen, de optie heeft dan geen waarde meer, u bent uw inleg kwijt. Dit is het maximale risico dat u loopt, u kunt uw inleg kwijtraken maar uw winstmogelijkheden zijn onbeperkt.

Call optie schrijven
Met het schrijven van een call optie speelt u in op een gelijkblijvende of dalende koers van de onderliggende waarde.

U verkoopt het recht om de onderliggende te kopen gedurende een bepaalde periode voor een vastgestelde prijs. Dit recht verkoopt u aan een andere belegger, hij mag dus gedurende de looptijd van de optie de onderliggende waarde van u kopen voor de uitoefenprijs van de call optie. U heeft nu de plicht om de onderliggende waarde te leveren. In ruil voor deze plicht krijgt u de optiepremie.

Het verkopen van een call optie kan hierdoor uw winst bij een flinke koersstijging beperken, u spreekt immers een prijs af waarvoor de andere partij uw stukken mag kopen. Stijgt de koers tot boven de uitoefenprijs dan profiteert u daar niet van mee. Daarentegen ontvangt u optiepremie dat een aanvulling levert op uw rendement.

Reacties zijn gesloten.