Converteerbare obligatie

Om een converteerbare obligatie te begrijpen is het verstandig om eerst de reguliere variant te leren kennen. Een obligatie is als het ware een schuldbewijs. Dit betekent dat het bedrijf dat de obligaties uitgeeft een lening aangaat en dat u degene bent die het geld uitleent. De obligatie is in dat geval het bewijs dat u het geld ook daadwerkelijk uitgeleend heeft en dat het bedrijf u dus terug dient te betalen. De converteerbare obligatie werkt daarbij net wat anders dan de reguliere variant. Bij een standaard obligatie wordt er namelijk rente betaald door de uitgever en zal u als investeerder aan het eind netjes worden terugbetaald, zodat u het bedrag van de investering weer terug heeft. Wanneer de obligatie converteerbaar is komt er echter een optie die geld op kan leveren bij. Om die reden is de converteerbare obligatie dan ook zo interessant.

Converteren
Een converteerbare obligatie geeft u in principe het recht om uw schuldbewijs om te laten zetten in een aandeel. Het converteren betekent namelijk niet anders dan het ‘inruilen voor’. U kunt er met een converteerbare obligatie op een bepaald moment dus voor kiezen om een aantal de accepteren in ruil voor de obligatie. Dit kan om verschillende redenen interessant zijn, maar u zult hier natuurlijk alleen voor kiezen wanneer dit ook daadwerkelijk geld op zal leveren.

Rendement
Het mooie van een converteerbare obligatie is daarbij dat u zelf het moment van omzetten kunt bepalen. U kunt hier dus voor kiezen wanneer de waarde van de aandelen behoorlijk toe begint te nemen. Op die manier kunt u met die waardestijging geld verdienen. Wanneer dit meer is dan de rente die u anders zou ontvangen over de converteerbare obligatie is het natuurlijk een goed idee om hier voor te kiezen. Met dit type obligatie heeft u dus als het ware een extra troef in handen, waardoor er over het algemeen genoegen wordt genomen met een relatief laag rentepercentage.

Reverse
Daarnaast bestaat er een reverse converteerbare obligatie. Dit houdt in dat het beslissingsrecht niet bij u als obligatiehouder, maar bij de uitgever van de obligatie zal liggen. Over het algemeen liggen de rentepercentages wat hoger bij deze obligaties, maar u geeft hiermee natuurlijk een belangrijke troef uit handen. Zo is de reverse converteerbare obligatie over het algemeen toch een stuk minder aantrekkelijk dan de reguliere variant. 

Reacties zijn gesloten.