Actie tegen te sterke Yen door Japan

Op maandag heeft de Japanse regering ingegrepen op de financiële markten. Het gaat er om dat de yen word verzwakt. Er zijn namelijk een onbekend aantal yens verkocht voor andere munteenheden, bijvoorbeeld de Dollar. Dit bericht is bekend gemaakt door minister van Financiën Jun Azumi. De dollar was net voor deze mededeling naar een nieuw laagterecord gezakt. 1 dollar zou toen namelijk 75,32 yen waard zijn. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dat een nieuw record. De dollar is na dit ingrepen weer gestegen namelijk naar meer dan 79 yen.

Als de yen te duur is dan worden de Japanse producten erg prijzig. Dit is niet goed voor de export van Japanse producten. Daarom heeft de Japanse regering de afgelopen maanden een aantal keer ingegrepen.

Japan is nog herstellende van een serie natuurrampen. Het land is in maart namelijk flink getroffen. Doordat de yen erg duur is dreigt hij roet in het eten te gooien. Het zou dan namelijk mogelijk zijn dat de internationale bedrijven gaan overwegen een groter deel van het bedrijf naar het buitenland te verhuizen. De stijging van de yen is niet gek, er is namelijk veel onrust op de financiële markten. De Japanse munt wordt als een veilige thuishaven gezien, daarom ruilen ze de dollar en euro in voor de yen. De stijging is daarom het gevolg van speculatie en vormt de koers van de yen geen afspiegeling van de kracht over de Japanse economie, aldus de Japanse regering.

Eind deze week is de G20top in Cannes. Dan zal de Japanse premie Yoshikiko Noda de collega’s aandringen op begrip voor deze interventies. Hij moet zelf zien te voorkomen dat de andere landen Japen gaan betichten van het manipuleren van de koers, zodat zij de eigen export kunnen bevorderen. Een belangrijke taak dus van deze Japanse minister eind deze week.

Dit bericht is geplaatst in Financieel nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.