ECB en IMF onderzoeken crisismaatregelen

De Europese Centrale bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn mogelijkheden aan het onderzoeken om de schuldencrisis te kunnen bestrijden. Dit heeft persbureau Reuters gemeld. De instanties hebben beide gesproken over de mogelijkheden van het ECB om het geld te lenen aan het IMF. Dit zou er voor zorgen dat het fonds genoeg middelen krijgt om de grote Europese economie uit de brand te helpen. Het verbod op de financiering door de ECB van schulden van eurolanden zou op deze manier ook omzeild kunnen worden. De plannen hebben de tekentafel echter nog niet verlaten.

De economen roepen steeds harder over de grotere rol voor de ECB over het bestrijden van de crisis. Frankrijk zou graag de ongelimiteerde middelen van de centrale bank zien, zodat deze worden aangewend om de onrust op de markten te onderdrukken. Dit kan volgens hen door het noodfonds EFSF een bankvergunning te geven.

Duitsland en de ECB wijzen de grotere rol resoluut af (althans tot nu toe), ze vinden dat de overheden de crisis aan moet pakken. De centrale banken grijpen in bij de obligatiemarkten, dit is om een poging te doen om te voorkomen dat de rentes die landen over de leningen betalen uit de hand lopen.

Dit bericht is geplaatst in Financieel nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.