Moody’s waarschuwt Frankrijk

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft maandag een waarschuwing naar buiten gebracht voor de financiële positie van Frankrijk. De stijgende rente maar ook de tegenvallende economische groei kunnen ten koste gaan van de rating van het land. Vorige week liep het verschil in rente tussen Franse en Duitse obligaties op tot meer dan 2% punt. Op dit moment geniet Frankrijk nog de allerhoogste kredietstatus, triple A. Deze willen zij graag behouden en daarom kondigde zij een nieuwe ronde bezuinigingen aan, deze moeten er voor zorgen dat de overheidsfinanciën op termijn weer aan de Europese normen voldoen en zodat zij deze status kunnen behouden.

Jean-Claude Juncker is de voorzitter van de eurogroep van ministers van Financiën. Hij noemde een mogelijke afwaardering van Frankrijk ongepast. Als Frankrijk de AAA status gaat verliezen, dan geldt dat ook voor het Europese Noodfonds (EFSF). De waarschuwing van Moody’s heeft maandag druk gezet op de waarde van de Franse staatsobligaties. De rente op de 10 jarige Franse leningen is namelijk gestegen naar 3,55%. Aan het begin van de dag was dit 3,4%.

De waarde van de obligaties beweegt momenteel tegengesteld aan de rente. De toenemende rente wil zeggen dat de waarde van het schuldpapier aan het dalen is.

Dit bericht is geplaatst in Financieel nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.