Noodhulp aan Griekenland bevroren door Europa

Het bedrag dat aan Griekenland is toegekend, van 8 miljard euro aan noodhulp, wordt niet uitbetaald. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben dit bekendgemaakt na het crisisberaad. Dit bedrag is een onderdeel van het hulpprogramma voor Athene van 110 miljard euro.

De reden dat het niet wordt uitgekeerd is omdat Europa Griekenland onder druk wil zetten om zich aan de afspraken te houden die vorige week zijn gemaakt. Papandreou heeft deze week een bom onder het akkoord gelegd en hebben een referendum aangekondigd. De uitstel van betaling leidt in Griekenland niet direct tot een betalingsprobleem.

Een vertrek van Griekenland uit de eurogroep zou geen taboe meer zijn volgens Merkel. Het Griekse volk moet van haar duidelijk laten weten of dat ze in de eurozone willen blijven of niet. Sarkozy heeft aangegeven dat geen cent van de noodleningen naar het land gaat, pas als zij duidelijkheid hebben gegeven.

Papandreou heeft laten weten dat Griekenland op 4 december het referendum kan houden over het internationale hulppakket. Er is ook gezegd dat Griekenland in de eurozone wil blijven. Hij hoopt ook dat zij landgenoten voor het pakket gaan stemmen. De Grieken vinden dat het land te ver gaat doordat zij de EU en het IMF de economische politiek laten bepalen.

Dit bericht is geplaatst in Financieel nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.