Spanje betaalt 7 procent op staatsleningen

Spanje moest een rente bieden om nieuwe 10 jarige obligaties aan de man te brengen, het is in totaal opgelopen tot ongeveer 6,98%. De prijs voor een nieuw kapitaal is gestegen tot het hoogste niveau in 14 jaar tijd. Met de lening is in totaal 3,56 miljard euro opgehaald, die is anderhalf keer overtekend. In juli heeft Spanje een rente geboden van 5,99%.

Na de Spaanse staatsleningen zijn ook de spreads tussen de veilig geachte Duitse leningen en de andere obligaties weer opgelopen. Het renteverschil is nu met meer dan 2% gestegen met Frankrijk. Dit is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Er is donderdag 6,98 miljard euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe 2- en 4 jarige staatsleningen door Frankrijk. De rentes die op de leningen lagen zijn 1,3 en 2,4%, deze zijn beduidend hoger dan de vorige uitgiftes.

5,5% is het Duits Italiaans renteverschil. Het rendement op de Belgische 10 jarige obligaties is 3,2% hoger dan de Duitse. De waarde en het rendement van een obligatie bewegen in tegengestelde richting. Als het gaat over een hogere rente dan wijst dat op een lagere waarde. De rente wordt op het schuldpapier gedrukt, dit komt door de onzekerheid over de financiële toekomst van de grote Europese economieën in Frankrijk, Spanje en Italië.

Dit bericht is geplaatst in Financieel nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.