Optie beleggen

Een optie geeft het recht om iets te kopen of verkopen voor een van te voren bepaalde prijs, uitoefenprijs, binnen een bepaalde periode. Voor dit recht moet een vergoeding betaald worden, optiepremie.

Opties zijn derivaten, dat wil zeggen dat bij optie beleggen je niet direct belegt in de onderliggende waarde, maar koop je het recht om de waarde tegen een bepaalde prijs in de toekomst te kopen of om te verkopen. Optie beleggen kan via een effectenbeurs.

Als belegger kan je een dergelijk recht ook verkopen aan een andere belegger, dit noemen het schrijven van opties. Voor het verkopen van het koop- of verkooprecht ontvang je de optiepremie.

Over het algemeen vertegenwoordigd een optie 100 maal de onderliggende waarde, met andere woorden als u een call optie op aandelen KPN koopt dan heeft u het recht om gedurende een bepaalde periode voor een vaste prijs 100 aandelen KPN te kopen.

Hefboom
De optiepremie is een (stuk) lager dan de koers van de onderliggende waardoor er een hefboomwerking ontstaat, de koers van opties beweegt immers mee met de koers van de onderliggende waarde.
Wij geven bij zowel de call optie als de put optie een uitgebreid voorbeeld met betrekking tot de hefboomwerking.

Soorten opties
Call optie: Een call optie geeft u het recht om binnen een bepaalde termijn voor een afgesproken prijs de onderliggende waarde te kopen. Bij de aanschaf van een call optie wordt er gespeculeerd op een stijgende koers. Met het schrijven van een call optie speculeert u op een gelijkblijvende koers of een (licht) dalende.
(lees meer over de call optie)

Put optie: Een put optie geeft u het recht om binnen een bepaalde termijn voor een afgesproken prijs de onderliggende waarde te verkopen. Bij de aanschaf van een put optie speculeert u op dalende koersen. Met het schrijven van een put optie speculeert u op een gelijkblijvende koers of een (licht) stijgende.
(lees meer over de put optie)

Optiestrategieƫn
Er zijn verschillende optiestrategieen die u kunt opzetten op optimaal in te spelen op een verwachte beweging van een bepaald aandeel of andere onderliggende waarde. (lees meer over optiestrategieen)

Uitoefenstijlen
Er zijn twee uitoefenstijlen met betrekking tot optie beleggen:
Amerikaanse stijl: bij deze stijl kan de belegger gedurende de hele looptijd de opties uitoefenen.

Europese stijl: bij de europese stijl is het alleen mogelijk om aan het einde van de looptijd, exiratiedatum, de optie uit te oefenen, lopende positie kunnen echter wel gesloten worden tijden de looptijd.

Bij sommige opties wordt de afhandeling niet in aandelen gedaan maar in geld, zoals bijvoorbeeld bij index en valutaopties. Aan het einde van de looptijd van de optie, de expiratiedatum, wordt het verschil tussen huidige koers en de uitoefenprijs met u verrekend. Dit wordt cash settlement genoemd.

Reacties zijn gesloten.