Preferente aandelen

Preferente aandelen bieden een aantal voordelen ten opzichte van reguliere aandelen. Deze voordelen zijn echter niet bij iedereen bekend, waardoor er over het algemeen niet erg veel in gehandeld wordt. Aan de hand van preferente aandelen kunt u er echter gemakkelijk voor zorgen dat het handelen op de beurs winstgevender zal worden.

Dividend
Een van de voordelen van de preferente aandelen is er een vast percentage aan dividend uitgekeerd zal worden. Dit betekent dat er een bepaald percentage van de nominale waarde wordt genomen en dat eigenaren van de preferente aandelen dit bedrag hoe dan ook ontvangen, onafhankelijk van de prestaties van het bedrijf. Op deze manier bieden deze aandelen u als belegger meer zekerheid dan de reguliere variant.

Voorrang
Als houder van preferente aandelen krijgt u bovendien voorrang in een aantal situaties. Zo staat u in veel gevallen bijvoorbeeld vooraan wanneer het dividend zal worden uitgekeerd op basis van de gemaakte winst. Dit betekent dat u eerst een deel van de winst zal krijgen, voordat dit verdeeld wordt onder de overige aandeelhouders. Bovendien heeft u als houder van preferente aandelen voorrang op de overige aandeelhouders wanneer er sprake is van een faillissement. Nadat de schuldeisers hun deel hebben opgehaald komt u op die manier als eerst aan de beurt om uw deel te claimen, voordat de reguliere aandeelhouders die mogelijkheid hebben.

Beschermingsconstructies
Ook voor de eigenaren van een bedrijf dat aandelen uit wil geven kunnen de preferente aandelen een belangrijk voordeel bieden. Het is namelijk mogelijk om deze aandelen in verhouding meer stemrecht te geven. Op die manier heeft men een minder grote nominale waarde aan aandelen nodig om toch meer dan 51% van het totale aantal stemmen te kunnen behouden. Men is vrij in de keuze van de waarde van de preferente aandelen met betrekking tot het stemrecht binnen het bedrijf.

Reacties zijn gesloten.