Trackers

Trackers zijn indexvolgende beleggingsfondsen. Zo bevat bijvoorbeeld een AEX-tracker aandelen van alle bedrijven die zijn opgenomen in de AEX-index.

Trackers worden uitgegeven door fondsbeheerders en zijn beursgenoteerd daardoor is het mogelijk om tijdens handelsopeningstijden aan- en verkopen te doen.

Het grote voordeel van trackers is dat u al met een klein bedrag kan beleggen in een gespreide portefeuille. Daarnaast zijn de kosten doorgaans laag omdat trackers de samenstelling van een index volgen, daardoor hoeft de fondsmanager niet regelmatig aan- en verkopen te doen in de portefeuille. Een index wijzigt immers niet vaak van samenstelling.

Soorten trackers
Trackers zijn in veel verschillende varianten verkrijgbaar, voor vrijwel elke grote index is een tracker uitgegeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Dow Jones, Eurostoxx 50, Nasdaq, FTSE 100, maar ook de MSCI of BRIC. Dit is echter slechts een greep uit het groeiende aantal trackers die verkrijgbaar zijn.

Risico’s
Een index vertegenwoordigd over het algemeen de meest verhandelde en representatieve bedrijven van een sector, regio of land. Door het beleggen in betreffende index realiseert u dus in beginsel de beste spreiding in uw portefeuille als u in een bepaalde sector of regio wilt beleggen. Dat neemt echter niet weg dat er risico’s op waardedaling aanwezig zijn, beleggen in aandelen gaat immers gepaard met (grote) risico’s.

Naaste de reguliere trackers zijn er ook trackers die met een hefboom werken (leveraged trackers). De hefboom zorgt ervoor dat er een versnelde beweging plaats kan vinden in de beweging van de koers van de tracker ten opzichte van de onderliggende index. Deze versnelde beweging kan zowel opwaarts als neerwaarts zijn.

Er zijn ook short trackers, op deze manier kunt u speculeren op een daling in de onderliggende index, de waarde van de short tracker neemt toe als de waarde van de onderliggende index daalt.

Reacties zijn gesloten.