Wat is beleggen?

Beleggen kan op zeer veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld in aandelen, opties, obligaties, beleggingsfondsen maar ook sparen op een spaarrekening is een vorm van beleggen. 

Beleggen is het investeren van (een deel van) uw vermogen met als doel het behalen van rendement.

Risico’s
De belangrijkste vraag die u zichzelf zou moeten stellen bij de keuze van uw beleggingen is welk risico u bereidt bent om te nemen. In dit opzicht gaan risico en rendement over het algemeen samen. Wilt u de garantie hebben dat u over een bepaalde tijd in ieder geval nog uw oorspronkelijke inleg heeft dan is het vanzelfsprekend dat u niet in exotische aandelen moet gaan beleggen. Bent u echter bereidt om een (groot) risico te nemen met de kans op een (veel) hoger rendement dan is dat wellicht wel het overwegen waard. 

Beleggingshorizon
Naast het risico dat u bereidt bent om te nemen is het belangrijk om na te gaan welke periode u uw geld ter beschikking hebt om te beleggen. Dit wordt beleggingshorizon genoemd.

Bent u bijvoorbeeld 30 jaar en wilt u gaan beleggen om een vervroegd pensioen op uw 55e te bekostigen dan is uw beleggingshorizon 25 jaar. Wilt u beleggen voor een wereldreis over 5 jaar, dan is uw horizon 5 jaar. De risico’s die u theoretisch zou kunnen nemen lopen in de verschillende horizonnen uiteen.

Met andere woorden, als u uw geld lang ter beschikking heeft voor beleggingen dan zou u in theorie ook een groter risico kunnen nemen. Mochten uw beleggingen in waarde dalen dan heeft u ook nog even de tijd om tegenvallers eventueel weer goed te maken. Dit is echter geen garantie, de kans dat uw beleggingen verder in waarde dalen of niet meer stijgen is uiteraard ook aanwezig.

Heeft u een bepaalde periode in gedachte waarbinnen uw geld moet presteren dan zouden de risico’s in uw beleggingen moeten afnemen naarmate de einddatum van de looptijd in zicht komt. Als uw beleggingen bedoeld zijn om pensioen te bekostigen dan is het immers niet wenselijk als u in het laatste jaar voordat u met pensioen gaat een flinke koersdaling voor de kiezen krijgt omdat u teveel risico’s genomen heeft.

Reacties zijn gesloten.